Palm tree lover

Palm tree lover

Marokkó 2018 - Ouzoud vízesés

2018. november 02. - Palm tree lover

Marokkó 2018
4. rész - Ouzoud vízesés

 

A többi részt itt olvashatod el:

1. rész - Marrakesh 4. rész - Ouzoud vízesés 7. rész - Chefchaouen
2.rész - Szahara túra 5. rész - Casablanca Összefoglaló Marokkóról
3.rész - Essaouira 6. rész - Fez Videó

 

2018.10.19.

             Reggeli kerékfújás után indultunk az Ouzoud vízesés felé. Marrakeshből kikeveredni teljes borzalom, de utána már olyan helyeken jártunk, ahol alig volt valaki. Nagyon rendezettek voltak a faluk errefelé, újonnan épült utak, növénnyel teli körforgalmak, a régi utcalámpákat is éppen cserélték ki az újakra. Nagyon vegyes érzésünk volt: egyrészt épülő infrastruktúra, rend és tisztaság, másrészt az emberek mégis nagyon szegénynek tűntek. Mindenki az utcán bolyongott, nem dolgoztak a kora délelőtti órákban, kisiskolások két város között több 10 kilométert sétáltak, az út mellett sokan gránátalmát árultak naphosszat, reménykedtek hogy talán arra jár valaki. Mindenki nagyon kétségbeesetten próbál megélni, mégis teljesen reménytelennek tűnik a helyzet addig, amíg megéri egész nap ülni valamilyen termék felett, és ha már néhányat eladnak többet kapnak mintha dolgoznának. Jó volt látni ezt a vidéket is, Marokkó sokkal több, mint a marrakeshi bazári mentás tyúkszarszag. Talán ezen a vidéken még több argánfát láttunk elég profi öntöző berendezésekkel, minden folyót teljesen kihasználnak a nagy szárazság közepén.
             
A sík vidéket és fákat felváltották a hegyek, a talaj egyre vörösebb lett, megérkeztünk Ouzoud városába. Mindenki integetett, hogy az ő parkolójába álljunk be, egészen hihetetlen volt, hogy egész napra összesen 10 dirham a parkolás. A vízesésnél lehet egy körtúrát tenni, így meg lehet nézni minden kilátópontot. Egy férfi itt is odacsapódott hozzánk, hogy ő szívesen körbevezet minket, nem drága. Elég nehéz volt lerázni, hiába mondtuk, hogy megy magunktól is, köszi. Sokkal logikusabb lenne, ha szednének belépőt egy ekkora természeti értéknél, és nem koldulna mindenki az idegenvezetéssel. Szimpatikusabb volt, aki beállt a gránátalma fa alá, és ott helyben frissen préselt levet árult, egy hatalmas poharat 10 dirhamért. A pohár mosása úgy történt, hogy egy vödörbe beleáztatta, ezen próbáltunk nem fennakadni.

ouzoud_15.JPG

ouzoud_19.JPG

ouzoud_23.JPG

ouzoud_30.JPG
             
A vízesés lenyűgöző volt, hatalmas és erőteljes. A színe a csapadék mennyiségétől függ, szárazságban tiszta fehér, csapadékosabb időben barna. Nagyon fura volt, hogy alig találkoztunk turistákkal, pedig nem is volt még késő. Az éttermekben sem volt senki, de így legalább miénk volt az egész hely, annyira tökéletes volt a kilátás is, hogy még a fotózásról is megfeledkeztem. Meg sem kérdeztük mennyibe kerül a menü, csak hozták a rengeteg kaját: egy üveg víz, saláta, bárány tagine, gyümölcs, valami ragadós mézes süti, mentatea, kettőnknek összesen 230 dirham volt, ilyen eszméletlen kilátással nagyon megérte.

ouzoud_34.JPG

ouzoud_41.JPG

ouzoud_50.JPG

ouzoud_52.JPG
             
Hazafelé pont útközben volt a legszebb a naplemente, ezért egy pálmafa ligetbe beugráltam a szögesdrótok közé, de ezekért a képekért nem bántam, hogy belémállt valami növénytüske.

marrakesh_190.JPG

marrakesh_195.JPG

marrakesh_196.JPG

A következő rész (Casablanca) ITT.

Még több kép ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://palmtreelover.blog.hu/api/trackback/id/tr714340975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása